Terug naar overzicht

Het Gas(t)Gesprek met de Energietalenten - Deel 2

Om verder te komen in de energietransitie, is het belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan. Daarom gaat voorzitter van Element NL Gerda Verburg aan de hand van 3 stellingen in gesprek met NGO’s, studenten, belangenorganisaties en andere organisaties. Over hoe we de klimaatdoelen van 2050 halen en hoe we een duidelijk pad uitstippelen voor ons energiesysteem. Het Gas(t)Gesprek met de Energietalenten Tijmen Sjoerd Hoekstra en Mijntje van der Lande wordt per stelling gepubliceerd via GasGesprekken.nl en de LinkedIn-pagina van Element NL. 

Tijmen heeft een bachelor Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement afgerond en is inmiddels bezig met de master Energy Science. Mijntje rondde haar bachelor Psychologie en Technologie aan de TU in Eindhoven af, maar wilde het grotere plaatje beter in beeld krijgen. Daarom studeert ze nu de master Innovation Sciences, richting Global Sustainability. “Het leuke aan de Energietalenten is dat je ook ziet hoe het is in de sector te werken, dat je kunt sparrenen ziet wat er in de praktijk gebeurt”, vertelt Mijntje.

Stelling 2

Betaalbaarheid van energie voor burgers, MKB en industrie gaat boven versneld verduurzamen.

De ambitie om economische groei te stimuleren moet ondergeschikt zijn aan duurzaamheidsdoelstellingen, zelfs als dit leidt tot vertraging in economische vooruitgang of een lagere levensstandaard voor onze samenleving. 

Tijmen: Het gaat er niet om de één boven de ander te verkiezen, maar ik denk wel dat behoud van industrie heel belangrijk is. Het kan niet zo zijn dat door strenge verduurzaming industrie verdwijnt naar het buitenland. Daarbij is energie een eerste levensbehoefte voor burgers. Er is dus een heel belangrijk pact nodig tussen economisch beleid en verduurzaming.

Gerda: Ik ben het eens met wat je zegt, maar ik vind dat we zo ambitieus als mogelijk moeten zijn. Het gaat daarbij om het geheel, van wind op zee tot de betaalbaarheid van energie, ook voor de bakker op de hoek. Het is niet alleen een discussie, maar we moeten gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen om mensen mee te krijgen en het beleid goed regelen.

Daarin mag de industrie ook maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Daar ben ik door de leden van Element NL voor ingehuurd. Daarbij denk ik dat een groot deel van de verduurzaming ook moet komen uit de sector zelf. Hoe meer we eisen of verwachten van de politiek, hoe minder de politiek kan leveren. Alle maatschappelijke spelers moeten meedoen, aan een routekaart werken en samenwerken in de praktijk.

Tijmen: De maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt inderdaad bij alle spelers om te verduurzamen en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. En dat een bedrijf niet alleen schreeuwt ‘ik ga weg als de omstandigheden voor mij suboptimaal zijn’.

Gerda: Klopt, maar verduurzaming is nu nog te veel van de geboden. Maak van duurzaamheid ook een verdienmodel. Dat mensen en bedrijven die zich duurzamer gedragen, ook verdienen.

Mijntje: De verkiezingsuitslag wees wel uit dat veel mensen nog niet met de energietransitie bezig zijn, vaak ook omdat ze wel iets anders aan hun hoofd hebben, zoals elke week brood op de plank krijgen voor de kinderen. Momenteel betekent duurzamer leven namelijk vaak nog duurder leven. Ik geloof daarom ook meer in top-down beleidsinstrumenten, zowel carrots als sticks, voor de grotere impact in de industrie en veranderingen in het huidige systeem. Daarnaast ben ik ook van mening dat bottom-up wel essentieel is om mensen mee te krijgen in de transitie.

Gerda: Ik vraag me wel af of we alles top down via wetgeving moeten regelen. Als minister heb ik destijds het antibioticagebruik in de veesector flink naar beneden gebracht. Niet door wetgeving, maar door de maatschappelijke spelers bij elkaar te zetten en hen het op te laten lossen. Dus eerst de wortel, dan de stok. En in plaats van naming and shaming, moeten we naar naming and faming. Zo creëer je een grote voorhoede. Maar dan moet je daar als wetgever wel ruimte voor geven, bijvoorbeeld met een experimenteerclausule in alle wetgeving die met verduurzaming te maken heeft.

Aanstaande vrijdag publiceren we de derde en laatste stelling van deze aflevering 'Nederland moet de koppositie pakken in Europa op het ontwikkelen van de waterstofeconomie.' 

Lees ook het artikel met de laatste stelling 'Betaalbaarheid van energie voor burgers, MKB en industrie gaat boven versneld verduurzamen'.