Terug naar overzicht

Het Gas(t)Gesprek met de Energietalenten - deel 1

Om verder te komen in de energietransitie, is het belangrijk dat we met elkaar in gesprek gaan. Daarom gaat voorzitter van Element NL Gerda Verburg aan de hand van 3 stellingen in gesprek met NGO’s, studenten, belangenorganisaties en andere organisaties. Over hoe we de klimaatdoelen van 2050 halen en hoe we een duidelijk pad uitstippelen voor ons energiesysteem. Het Gas(t)Gesprek met de Energietalenten Tijmen Sjoerd Hoekstra en Mijntje van der Lande wordt per stelling gepubliceerd via GasGesprekken.nl en de LinkedIn-pagina van Element NL

Tijmen heeft een bachelor Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement afgerond en is inmiddels bezig met de master Energy Science. Mijntje rondde haar bachelor Psychologie en Technologie aan de TU in Eindhoven af, maar wilde het grotere plaatje beter in beeld krijgen. Daarom studeert ze nu de master Innovation Sciences, richting Global Sustainability. “Het leuke aan de Energietalenten is dat je ook ziet hoe het is in de sector te werken, dat je kunt sparrenen ziet wat er in de praktijk gebeurt”, vertelt Mijntje.

Stelling 1

Het is goed dat universiteiten hun banden met de fossiele industrie verbreken. 

De Vrije Universiteit discussieert over het verbreken van de banden met de fossiele sector. De boardroom van de TU Eindhoven werd bezet door University Rebellion. Maar is het ook beter als universiteiten in Nederland de banden met de fossiele sector verbreken?

Mijntje: “Het is niet zwartwit. Ik snap heel goed waarom het bij TU/e niet gebeurd is. Het is goed te realiseren dat deze partijen de grootste powerplayers zijn en dat zij ook in de rol zitten om het te verbeteren. Ik weet zelf ook niet of ik in zo’n organisatie zou willen werken. Je wil niet ingezet worden als een pion om te greenwashen. De aanwezigheid van XR heeft ook wat bijgedragen. Het heeft dialoog teweeggebracht. Soms moet je iets radicaler zijn om de dialoog op gang te brengen.

Gerda: "Universiteiten moeten ook radicaler zijn, het is onderdeel van hun rol om kritisch te bevragen. Maar alle banden verbreken, dat vind ik pennywise, pound foolish. Want de hele transitie wordt hierdoor duurder, en dat voelen vooral mensen met de kleinste portemonnee. Ons verdienmodel in 2050 moeten we ook voor ogen hebben. Ik sprak met GreenPeace en met XR. Beide zeggen ‘Nee, dan gaan ze maar naar het buitenland’. Maar dan leg je een bom onder je toekomst. Want dan bén je straks duurzaam, maar is je bedrijfsleven weg. Zorg dus dat je studenten toerust als kritische beschouwers, die vragen durven te stellen. Het beste worden organisaties veranderd, doordat er van binnenuit vragen worden gesteld. En wie zijn daar het beste voor geëquipeerd? Jonge mensen. Juist in transitie moet je geen conflict zoeken, maar bruggen bouwen."

Tijmen: "Tegengeluid is natuurlijk altijd goed. Zowel op technologisch, als maatschappelijk vlak. Maar als het te radicaal is, komt kennis niet en polariseert het alleen maar. Een universiteit is goed bruikbaar als innovatiehub om dit allemaal samen te brengen. Het compromis is nu heel ver weg, door constant op elkaar te vuren."

Gerda: "Dat ben ik met je eens. Ik vraag me ook af op welk moment ngo’s hun strategie veranderen? Want ze verdienen echt credits voor wat ze hebben bereikt, maar een XR en GreenPeace kunnen juist nu een rol pakken om het bedrijfsleven kritisch de maat te nemen. Maar dan moeten ze wel het gesprek aangaan."

Aanstaande woensdag publiceren we de tweede stelling 'Betaalbaarheid van energie voor burgers, MKB en industrie gaat boven versneld verduurzamen'.