Is aardgas nog nodig, of niet?

Die vraag wordt vaak gesteld. Momenteel gebruikt nog 90 procent van alle huishoudens in Nederland aardgas. Ook voor de industrie is het nog een belangrijke energiebron en grondstof. Daarnaast wordt voor een groot deel de elektriciteit in Nederland opgewekt met gebruikmaking van aardgas. Dat gebruik moet naar beneden.

Besparing bereiken we door de knop om te zetten. Bijvoorbeeld door alternatieven te zoeken voor aardgas in industriële processen. Of door onze huizen te isoleren en LED-verlichting te gebruiken.

We zijn er dus nog niet, maar we komen er wel. Door op korte termijn vol in te zetten op het ontwikkelen van hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie. Maar ook door te zorgen dat er überhaupt geen CO2 in de atmosfeer komt, door CO2 af te vangen en op te slaan.

De industrie wil over op duurzamere alternatieven zoals grootschalig gebruik van groene waterstof, die CO2-neutraal wordt geproduceerd. De vraag naar waterstof moet dan wel eerst worden gestimuleerd. Dat kan door relatief goedkope waterstof aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van blauwe waterstof.

De Nederlandse aardgassector helpt om het nieuwe systeem op het oude te bouwen. Door met verschillende partijen samen te werken en in te zetten op uitwisseling van (technologische) kennis, versnellen we de energietransitie. Zo kan onze infrastructuur van pijplijnen en productieplatforms hergebruikt worden. Dat maakt de transitie duurzamer en goedkoper.

De rol van aardgas uit de kleine velden in de energietransitie

Aardgas uit Nederland speelt in de transitie naar duurzaam een belangrijke rol. Maar we weten ook dat we het niet kunnen blijven gebruiken. Er wordt geen gas meer uit het Groningenveld geproduceerd, maar er zijn nog veel kleine velden die bijdragen aan de binnenlandse productie van aardgas. Veel van die velden liggen onder de Noordzee en een kleiner deel ligt op land. Gas is op termijn niet meer nodig en dat is maar goed ook.

Maar wat we nog nodig hebben moeten we nu gebruiken. Anders neemt vervuilender importgas de plek in van Nederlands aardgas met een veel lagere CO2-voetafdruk en lagere methaanuitstoot.

Nederlands aardgas is dankzij deze lagere CO2-voetafdruk zeer geschikt om aan de energievraag te voldoen én de transitie naar duurzame alternatieve brandstoffen te maken. Daarbij zorgt goedkopere energie ervoor dat industrie in de EU blijft, wat bijdraagt aan een minder afhankelijk Europa. Nederlands aardgas alleen kan weinig doen aan de prijs van gas, maar op Europees niveau zijn er wel mogelijkheden.

Afschalen aardgas, opschalen duurzame energie

Aardgas is een fossiele brandstof. Het stoot weliswaar minder CO2 uit dan olie, kolen en importgas, maar is niet CO2-neutraal en daarom niet duurzaam. In de tijd dat we nog aardgas nodig hebben, moeten we zoveel mogelijk Nederlands aardgas gebruiken. Dit draagt namelijk bij aan een betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig energiesysteem. Als we ons te afhankelijk opstellen van het buitenland, loopt Nederland inkomsten mis (70% van de aardgasbaten vloeit terug de staatskas in) en wordt energie duurder. Dat zorgt voor hoge energierekeningen en een vertraging in de opschaling naar duurzame energie.

Tussen kolen en carbon zero

Het Hague Center for Strategic Studies (HCSS) berekende in een recent onafhankelijk onderzoek, dat er bij gasproductie in Nederland tot 2040 nog een potentieel ligt van 60 miljard kubieke meter gas. Dat levert de Nederlandse samenleving naar schatting 6 tot 12 miljard euro extra op, afhankelijk van de gasprijs. Dat betrof het zogeheten stimuleringsscenario. Het is een scenario waarin we ons veel minder afhankelijk opstellen van het buitenland. Daarbij zorgt het voor een goed alternatief voor wat HCSS ‘tussen kolen en carbon zero’ noemt.

Zorgen over fossiele brandstoffen en een realistisch tijdspad

De klimaatdoelen moeten behaald worden. Hoe we er komen is alleen een andere vraag. De leden van Element NL willen ook af van fossiele brandstoffen, maar daarin kun je niet naïef zijn. We hebben niet van de ene op de andere dag een volledig duurzaam energiesysteem gecreëerd. Voor een transitie van formaat zoals deze, is tijd, geld en menskracht nodig.

Het verduurzamen van onze energievoorziening, betekent minder CO2 uitstoten. Tijdens de transitie is de keuze voor energie met de kleinste CO2-voetafdruk daarom de meest verstandige. Daar hoort Nederlands aardgas nu nog bij. Zo kunnen we blijven rekenen op warmte voor onze huizen en zorgen we dat de industrie kan blijven draaien. Want Nederlands aardgas speelt nog een belangrijke rol voor de warmte van vandaag en in de omschakeling naar duurzame energie van morgen en overmorgen.

Er zijn geen makkelijke antwoorden, daarom moeten we in gesprek over onze toekomst en hoe we daar samen aan kunnen werken.

Meer weten over onze energiemix?

Lees ook de column van voorzitter van Element NL Gerda Verburg over de voordelen van productie van aardgas en hoe we productie kunnen afbouwen.

BNR besteedde onlangs aandacht aan de wereld van olie en gas in BNR’s Big Five. De afleveringen zijn terug te luisteren via de website van BNR.